سرزمین هزار چشمه ایران در خطر انقراض
به گزارش وبلاگ حسابی، منطقه زیبا و رؤیایی دشت راق با گونه های گیاهی متنوع و منظره ها طبیعی کم نظیر از بی توجهی مسئولان در خطر انقراض گونه های گیاهی واقع شده است.
منطقه سردسیری دشت راق با میانگین ارتفاع 2800 متر از سطح دریا و با مساحتی بالغ بر 100 هزار هکتار و با پوشش گیاهی متنوع همانند جاشیر، چویل، لاله واژگون، تره کوهی، کارده، پونه کوهی، چوک، خرکول، بیلهر، قارچ، ارزن،گینه شلال، بیشک، شهن و ده ها گونه دیگر در 80 کیلومتری دهدشت و 60 کیلومتری یاسوج واقع شده است.
این منطقه زیبا و دل انگیز از شمال به میان تنگان و زنگوا، از جنوب به دیلگان و نرماب، از شرق به چنار و از غرب به رودخانه سادات منتهی می گردد.
* دشت راق سرزمین هزار چشمه
وجود چشمه های کم شمار، پوشش گیاهی متراکم و متنوع و منظره ها بکر و کم نظیر دشت راق را به یکی از سحرانگیزترین منطقه ها استان کهگیلویه و بویراحمد تبدیل نموده و تعدد چشمه ها در این منطقه چنان است که هر جا قدم بگذاری چشمه ای در زیر پا جاری است.
این منطقه از لحاظ تقسیم بندی جغرافیایی جزو شهرستان بویراحمد بوده ولی از گذشته های دور تا به امروز به عنوان ییلاق عشایر و دامداران طوایف سادات امام زاده علی و میر سالار کهگیلویه محسوب می گردد.
زیبایی مثال زدنی دشت راق بیش از هر چیز مرهون پوشش متراکم گیاه جاشیر بوده که گیاه غالب این منطقه است و در فصل بهار مانند فرشی سبز بر گستره دشت راق کشیده می گردد.
دشت راق زیبا گرچه همه ساله با دست گشاده و روی باز همگان را به سوی خود می خواند و با خوان گسترده و پرنعمت میزبان میهمانان خوانده و ناخوانده است ولی آدمیان مثل همواره نمک ناشناسی نموده و با حرص تمام تیشه به ریشه طبیعت دشت راق زده اند و بسیاری از گونه های گیاهی این منطقه را یا مثل ارزن و شهن تا مرز انقراض رسانده اند و یا به مانند جاشیر حریصانه برداشت می نمایند که اگر چاره ای اندیشیده نگردد تا مرز نابودی این گیاه به پیش می روند.
همین تاراج ها در طبیعت دشت راق در حالی صورت می گیرد که هیچ گونه جاده ای در این منطقه کشیده نشده و اگر غیر از این بود تا به امروز چیزی جز تلی از خاک و سنگ از این منطقه بر جای نمانده بود.
* احداث جاده، مرگ دشت راق را در پی دارد
به هرحال عدم وجود جاده در این منطقه از جهات زیادی به نفع زیست بوم دشت راق بوده و اگر مسئولان قصد حفاظت و حمایت از منابع طبیعی و محیط زیست این منطق را دارند در وهله نخست و بدون هیچ گونه ملاحظه ای باید از احداث جاده در این مسیر جلوگیری نمایند.
ناگفته نماند چند صباحی است که زمزمه هایی در ارتباط با احداث جاده عشایری در دشت راق برای تردد آسان تر عشایر به منطقه به گوش می خورد و این در حالی است که بیشتر عشایر احداث جاده را به منزله تخریب کامل دشت راق می دانند و می گویند ما بقای دشت راق را به تردد سخت خود ترجیح می دهیم.
به هر حال تجربه بر همه ما ثابت نموده که هر جا لاستیک خودرو وارد شده نتیجه ای جز تخریب و انقراض در پی ندارد و اگر مسئولان قصد دارند از انقراض گونه های گیاهی این منطقه حفاظت نمایند باید از احداث جاده در این منطقه جلوگیری گردد.
*لزوم نظارت بر برداشت جاشیر در دشت راق
بنا به گفته عشایر و نیز کارشناسان مقدار تراکم گیاه جاشیر که به عنوان گونه غالب و شاخص دشت راق شناخته می گردد به طرز نگران نماینده ای کاهش یافته و به علت ازدیاد برداشت هر ساله بخشی از این منطقه از جاشیر تهی می گردد.
و همه این تراژدی ها از آن جا ناشی می گردد که هیچ گونه نظارتی بر کم و کیف برداشت گیاه جاشیر به وسیله دامداران و عشایر وجود ندارد و بدین گونه است که هر ساله دشت راق بخشی از وجود خود در اثر زیاده خواهی ها و البته بی توجهی مسئولان را از دست می دهد.
آن چه مشهود است این که نسل گونه هایی از جمله ارزن، شهن و بیشک دشت راق در حال انقراض کامل است و با برداشت های بی رویه ای که از جاشیر آن می گردد سرنوشتی جز انقراض پیش روی آن نیست و حال نوبه مسئولان است که همت نمایند و از بروز این مسئله جلوگیری نمایند.
در انتها انتظار می رود که بیش از آن که طبیعت زیبا و دلربای دشت راق در معرض نابودی کامل قرار گیرد و نیز برای جلوگیری از تاراج گونه های گیاهی موجود در این منطقه به فکر حفاظت جدی و با برنامه از آن ها باشیم تا نسل های آینده نیز از زیبائی های این منطقه بهره ببرند.
منبع:خبرگزاری فارس
منبع: دالاهو