افزایش قیمت جهانی مواد غذایی
به گزارش وبلاگ حسابی، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) گفت قیمت جهانی مواد غذایی پس از دو ماه کاهش، در اوت تحت تاثیر رشد قیمت شکر، روغنهای گیاهی و برخی غلات افزایش یافت.
به گزارش وبلاگ حسابی، شاخص قیمت غذای فائو که تغییرات ماهانه سبدی از غلات، دانه های روغنی، محصولات لبنی، گوشت و شکر را آنالیز می نماید، در اوت به 127.4 واحد در مقایسه با 123.5 واحد در ژوئیه افزایش پیدا کرد. آمار ژوئیه پیشتر 123 واحد اعلام شده بود.
قیمتها بر مبنای سالانه در اوت 32.9 درصد افزایش داشت.
شاخص قیمت غلات فائو در اوت نسبت به ماه پیش از آن 3.4 درصد رشد کرد زیرا انتظارات برای برداشت پایینتر در چندین کشور صادرکننده عظیم باعث افزایش 8.8 درصدی ماه به ماه قیمت دنیای گندم شد. در مقابل قیمتهای بین المللی ذرت و برنج کاهش داشت.
شاخص قیمت شکر فائو در اوت 9.6 درصد نسبت به ژوئیه رشد کرد که ناشی از نگرانیها نسبت به سرمازدگی محصول برزیل بود که عظیمترین صادرکننده شکر دنیا است. منظره فراوری خوب در هند و اتحادیه اروپا تا حدودی این نگرانیها را رفع کرد.
شاخص قیمت روغنهای گیاهی فائو 6.7 درصد رشد کرد و قیمت روغن پالم به علت ادامه نگرانیها درباره سطح فراوری و کاهش ذخایر مالزی، به رکورد تاریخی بالایی صعود کرد. قیمت فروش روغن کلزا و آفتابگردان هم افزایش یافت.
شاخص قیمت گوشت در اوت اندکی بالا رفت زیرا خرید بالا از سوی چین، قیمت گوشت گاو را گرانتر کرد و تقاضای بالا برای واردات از سوی شرق آسیا و خاورمیانه هم قیمت گوشت مرغ را بالا برد. شاخص قیمت لبنیات در اوت نسبت به ماه پیش اندکی کاهش پیدا کرد.
قیمت دنیای مواد غذایی در سال گذشته حدود 33 درصد رشد نموده و ریسکهای تورم را برای بانکهای مرکزی و مصرف کنندگان به خصوص در کشورهای فقیرتری که به واردات متکی هستند، افزایش داده است. زنجیره تامین مواد غذایی از کمبود نیروی کار در بحبوجه شیوع پاندمی ویروس کرونا و هزینه های بالاتر حمل مواد غذایی آسیب دیده است.
عبدالرضا عباسیان، اقتصاددان ارشد فائو گفت: احتمال ملایم شدن فرایند افزایش قیمتها در ماههای آینده احتمالا محدود خواهد بود. فرایند کلی همچنان ادامه رشد قیمتهاست. قیمتهای بالا معمولا برترین راه حل برای قیمتهای بالاست زیرا کشاورزان و فراوریکنندگان به آن واکنش نشان می دهند اما اخیرا عامل دیگری تاثیرگذار بوده که کنترل کمتری روی آن نسبت به گذشته وجود دارد و آن هم تغییرات آب و هوایی ناگهانی است. ما برای فصل بعد به آب و هوای بسیار عالی احتیاج داریم و اگر بخش عرضه نتواند انتظارات را برآورد کند، می توانیم بگوییم شرایط قیمتهای بالا برای مدت طولانی تری خواهد ماند.
فائو مقدار برداشت دنیای غلات در سال 2021 را 2.788 میلیارد تن برآورد کرد که کمتر از برآورد قبلی 2.817 میلیارد تن بود اما همچنان نسبت به سطح فراوری سال 2020 بالاتر است. این سازمان علت کاهش برآورد خود از فراوری سال جاری را تداوم شرایط خشکسالی در کشورهای فراوریکننده عظیم متعدد اعلام نمود. در میان غلات مهم، عظیمترین بازبینی نزول فراوری مربوط به گندم بود که برآورد فراوریش 15.2 میلیون تن نسبت به ژوئیه کاهش یافت و 769.5 میلیون تن تخمین زده شد. برآورد کمتر از مقدار فراوری گندم ناشی از شرایط جوی نامساعد در آمریکا، کانادا، قزاقستان و روسیه بود.
پیش بینی مقدار استفاده از غلات دنیا در فصل 2022-2021 هم 1.7 میلیون تن نسبت به ژوئیه کاهش داده شد و 2.809 میلیارد تن برآورد شد که همچنان 1.4 درصد بالاتر از فصل 2021-202 است.
بر اساس گزارش رویترز، برآورد ذخایر غلات دنیا تا خاتمه فصل 2022-2021 هم 27 میلیون تن نسبت به ژوئیه کاهش یافت و به 809 میلیون تن رسید.
منبع: خبرگزاری ایسنا